I dagarna har inbjudan till PiteåBS inbjudningstävling ”Paltliret” kommit. I år går man tillbaka till vanlig partävlingsberäkning i stället för förra årets försök med imps across the field. Tävlingen spelas söndagen den 2:a februari med start 9.15 och stängs vid trettio par. Skynda på med anmälan, först till kvarn som ni vet. Förra helgen avgjordes Luleå BK:s guldtävling ”Kamratträffen”. Tävlingen hade samlat 30 par från Umeå i söder till Rovaniemi i norr. Segrade igen gjorde Lars Örnberg- Tomas Frank, Malå, 983p. 2:a Ola Åman- Urban Finnsson, Älvsbyn/Boden, 963p. 3:a Per Moberg- Lars Markström, Boden, 945p. 4:a Jan Lundberg- Lars Forsberg, Luleå, 934p. 5:a Anders Landmark- Leif Lundberg, Luleå, 934p. 6:a Pierre Thunström- Sune Appelqvist, Jokkmokk/Boden, 922p. Tävlingen ingår i Norrbottensrallyt som nu leds klart av helgens segrare. På klubben förra veckan dök det upp en intressant slam. Du har tagit dig till sex hjärter och får spaderåtta i utspel:

ªE J

©E K J 4 3 2

¨K 2 

§D J 6  

ª10 8 4                              ªK 9 7 6 5  

©6 5                                   ©7

¨D 10 9 8                          ¨7 6 5 4

§K 10 5 4                           §9 8 7

 

ªD 3 2

©D 10 9 8    

¨E J 2

§E 3 2

Det är ju många maskar som skall slås så du börjar med att lägga knekten på bordet. Öst tar emellertid med kungen och returnerar klöver åtta. Hur bör man nu resonera? Sannolikheten för att öst skall ha klöverkungen måste ju vara lika med noll. Finns det då någon annan chans att spela hem kontraktet? Som ofta är det någon slags skvis som måste fungera. Om klöverkung och ruterdam sitter på samma hand, egalt vilken, så måste den få svårt att hålla om man spelar rätt. Ta klövervändan med esset trumfa ut och ta ut spaderdam, som du sakar en klöver på, och dra trumfen i botten till följande läge:

ª-

©2

¨K 2   

§D 

 

ª-                                       ª-  

©-                                       ©-

¨D 10 9                              ¨6 5 4

§K                                      §7

 

ª-

©-   

¨E J 2  

§3

När du tar för bordets sista trumf och sakar klövertrean på handen så inställer sig frågan vad väst skall saka. Han kan inte saka klöverkung utan måste lägga en ruter vilket gör att du kan avsluta med tre ruterstick och hemgång i kontraktet. Du kanske undrar varför man inte skall slå en rutermask i slutläget ifall öst har ruterdam. Du har ju spelat på skvis och eftersom klöverkung inte har synts till så måste ruterdam falla enligt dina villkor.