God fortsättning på det nya året. Nu dröjer det ända fram till mitten på april innan veckorna avbryts av röda dagar, då påsken står för dörren. Personligen tycker jag att livet blir lättare att leva redan i mitten av januari då man märker att ljuset är på väg tillbaka. Kylan och mörkret är ju perfekta förutsättningar för att spela bridge. Idag spelar Luleå BK sin ”Kamratträffen” som i år är en guldtävling. Som vanligt i mellandagarna har Boden spelat sitt ”Decemberlir” med 32 par varav några från Finland. Vann gjorde till slut ganska överlägset Tomas Frank- Lars Örnberg, Malå, 1182p. 2:a Urban Finnsson- Berith Andersson, Boden, 1106p. 3:a Christoffer Brännström- Fredrik Wikström, Råneå, 1094p. 4:a Birger Johansson- Sjunne Johansson, Kalix/Sundsvall, 1090p. 5:a Kjell Carlsson- Jöns Johansson, Åsarna, 1026p. 6:a Veikko Jänkelä- Matti Tapaninen, Uleåborg, 1026p. Jag har ofta betonat betydelsen av timing i spelföring. Låt oss ta följande bricka som exempel. Du har hamnat i sex sang och får spadernio ut till din hands knekt:

ªK 10 3

©E K 10

¨K 10 

§K D 8 4 2  

 

 

ªE J 4

©D 2    

¨E D 9 5 3 

§J 7 3

Brickan förekom i en lagmatch och kontraktet var detsamma vid bägge borden. Kontraktet ser ju bra ut. Det behövs ju bara en snäll sits i klöver eller ruter för att du skall gå hem. Spelförarna fortsatte i andra stick med klöver till bordets dam som man fick för. Nu spelade bägge spelförarna liten klöver mot handens knekt då det visade sig att öst sakade en hjärter. Väst tog med esset och spelade klövertio till bordets kung. Nu är man beroende av att rutern sitter runt eller att hitta en mask åt något håll. Med rätt timing hade man inte behövt hamna i den situationen. När man får för klöverdam i andra stick skall man gå in på handen och spela klöver mot bordet igen. Det troliga är ju att väst har längden i klöver. Gör man så är försvaret chanslöst. Hela sitsen:

ªK 10 3

©E K 10

¨K 10  

§K D 8 4 2 

 

ª9 7 5 2                             ªD 8 6  

©9 6 5                                ©J 8 7 4 3

¨8 4                                   ¨J 7 6 2

§E 10 9 6                           §5

 

ªE J 4

©D 2   

¨E D 9 5 3 

§J 7 3

När du spelar klöver andra gången mot bordet har inte väst råd att ta med esset och du får för kungen och öst sakar sin hjärter. Nu kan du helt sonika spela fyra ronder ruter och öst kan inte spela in väst för beten. Timing var ordet, sa Bull.