Förra veckoslutet spelades Uppsalas traditionella lag- guldtävling. Tävlingen hade samlat 26 lag från hela Sverige. Från vårt län deltog tre fjärdedelar av vårt framgångsrika Råneå BK, kompletterade med förre norrbottningen Göran Rångevall. Laget hamnade på en mycket fin sjätte plats och där Fredrik Wikström- Christoffer Brännström kom bland de tio bästa i IMP across the field- beräkningen. Mycket bra gjort! Vann gjorde lag 8714 som innehåller de bekanta Tommy Gullberg- S-Å Bjerregård och Anders Morat- M. Gustavsson, som ju prenumererat på landslagsplatser genom åren. På klubben i förra veckan dök det upp en tresangare. Utspel hjärter knekt:

ªD x x

©E x x

¨D x x 

§K 10 x x  

 

 

ªE x x

©K D x    

¨E K x x x 

§x x

Du tar utspelet på handen med kungen och fortsätter med ess och dam i ruter då det visar sig att öst skall ha ett ruterspel samtidigt som väst sakar en hjärter. Hur skall man på bästa sätt spela hem detta kontrakt? Den lika enkla som geniala lösningen är att ta ut ett hjärterspel till innan du spelar in öst med ruterkung och en ruter till. Han blir inpetad i detta läge:

ªD x x

©x

¨-  

§K 10 x 

 

ªx x x                                 ªK J x x  

©10                                     ©-

¨-                                        ¨-

§J 9 x                                  §E D x

 

ªE x x

©D   

¨x  

§x x

Öst tvingas att ge dig det nionde spelet antingen på spaderkung eller klöverkung. Helt beroende på att du tog ifrån honom sitt frånslagskort i hjärter. Hur skall man veta att han har just två hjärter? Ja, det kan man inte veta men att han är lång i ruter indikerar att han har kortare hjärter. För att vara på den säkra sidan hade man sedan väst sakat en hjärter kunna ta tre ronder hjärter innan man petar in öst. Försvaret kan därmed ta maximalt fyra stick, ett hjärter, ett spader, ett ruter och ett klöver förutsatt att öst håller sig med spaderkung. Vi närmar oss nu julen med stormsteg och av höstsäsongen återstår två tävlingar. I morgon spelas ”Rimliret” i Vuollerim och senare under månaden Bodens inbjudningstävling ”Decemberliret”. När dagarna börjar längta nästa år skall DM- titlarna i par, mixed och lag delas ut.