Jag får börja med att rikta en tacksamhetens tanke till Internet. Detta fenomen gör att man som skribent snabbt och lätt hittar resultat från allehanda tävlingar. Nu senast från förra lördagens DM- final för veteraner, som numer har bytt namn till Seniorer. Resultatet fanns tidigt att läsa på Älvsby BK:s utmärkta hemsida. Här gör Herman Wåhlström och Gun-Britt Bergman ett jättejobb. DM- mästare för seniorer blev Olle Åström- Jan Lundberg, Luleå, 487p. 2:a Anders Nilsson- Yngve Karlander, Boden, 463p. 3:a Herman Wåhlström- Jan-Ola Lundin, Älvsbyn, 448p. 4:a Bo Nilsén- Sune Appelqvist, Boden, 429p. 5:a Ingvar Essegård- Niilo Nykänen, Haparanda, 423p. 6:a Ingegerd Nilsson- Sten Wallmark, Luleå, 421p. Segrarna har sedan tidigare ett flertal DM- titlar i både lag och par, men det var första gången de vann DM för seniorer. Vid senaste sammandragningen i division tre skall du spela ut med följande kort:ª8,©E 6 4 ¨K 5 3 2 , §K D 10 9 2. Till höger om dig öppnas det med tre spader, du passar och till vänster om dig bjuds slutbudet fyra spader. Var så god spela ut! Hittade du att spela ut spader? Det är det enda utspelet som kan ge spelföraren problem. Hela sitsen är som följer:

ª9 6 5

©K 10 9 8 7 2

¨J 10 7 

§6  

ªK D                                  ªE J 10 7 4 3 2  

©D                                      ©J 5 3

¨E 9 8 4                              ¨D 6

§E J 8 5 4 3                         §7

 

ª8

©E 6 4    

¨K 5 3 2

§K D 10 9 2

Som ni kanske ser är det samma bricka som jag hade i den här spalten förra veckan. Man har påpekat för mig att det blir straff med spader ut. Hur är det med den saken? Så vitt jag kan se så klarar sig spelföraren ändå. Du tar utspelet på bordet och spelar en hjärter som nord måste ta för att spela en spader till. Den tar du på handen och spelar trumf till följande läge:

ª-

©10 9 8

¨J 10 7  

§- 

 

ª-                                       ª2  

©-                                       ©J 5

¨E 9 8                                ¨D 6

§E J 8                                 §7

 

ª-

©E   

¨K 5  

§K D 10

Vad skall syd saka när du spelar din sista spader? Han tvingas saka en klöver för att inte ge slaget förlorat direkt samtidigt som du sakar en ruter på bordet. Nu spelar du klöver ess och en klöver till och försvaret är maktlös. Allt du förlorar är två hjärterstick och ett klöverstick.