Nu har de allsvenska serierna avgjorts. Förra helgen hade division tre norra sin sista sammandragning i Älvsbyn. På förhand skulle seriesegern stå mellan Luleå ”Reklamtrion” och Skellefteå ”Ola”. Det visade sig till slut att Luleålaget kunde vinna med 178 VP före det andra Luleålaget ”Göran” som hade 169 VP. Trea och fyra kom Skellefteås lag ”Owe” och ”Ola” med 167 resp 163 VP. Inför sista matchen ledde ”Reklamtrion” före ”Ola”. Men en riktigt dålig match mot Skellefteås ”Owe”, som man förlorade med 7-23, höll på att ställa till det. Luleålaget bör skicka en blomma till Älvsbyns lag som slog värsta konkurrenten med 22-8, vilket gjorde att segern bärgades. I det segrande laget spelar Leif Norén, Anders Enström, Jan Lundberg och Lars Forsberg. Ett lag som har kapacitet att stanna kvar i division två. I allsvenskans högsta division vann BK Herkules ”Aktuell Produktion” ganska överlägset. Laget har på fyra år tagit sig igenom hela seriesystemet och avslutade första säsongen i ettan med serieseger. Mycket starkt gjort. Noterbart är att de senaste årens suveräner ”Örebridgen” hamnade sist och nerflyttas därmed till tvåan. Förra veckan skrev jag om en underlig form av skvis som jag inte varit med om förut. Dröm om min förvåning när samma sak händer igen. Du har hamnat i fyra spader och får klöverkung i utspel:

ª9 6 5

©K 10 9 8 7 2

¨J 10 7 

§6  

ªK D                                  ªE J 10 7 4 3 2  

©D                                      ©J 5 3

¨E 9 8 4                              ¨D 6

§E J 8 5 4 3                         §7

 

ª8

©E 6 4    

¨K 5 3 2

§K D 10 9 2

Du tar utspelet med esset och spelar hjärterdam. Syd tar för esset och vänder i spader. Bordets dam vinner och du stjäl in dig till handen på en klöver och stjäl en hjärter med bordets spaderkung. Nu är ju inte kontraktet i fara eftersom du har säkrat tio stick med din hjärterstöld. Stjäl in dig i klöver och dra trumfen i botten till följande läge:

ª-

©K

¨J 10   

§- 

 

ª-                                       ª-  

©-                                       ©J

¨E 9                                   ¨D 6

§J                                       §-

 

ª-

©-   

¨K 5  

§D

Nu petar du in nord i hjärter, och vad syd saka? I själva verket sakade han ruter och du lade bordets klöver. Nord hade bara ruter kvar att spela och du tog sista sticken för fem trick. Det hjälper inte heller om nord behåller en hjärter mer och en ruter mindre. Då kan man spela ruterdam från handen och på det viset få två ruterstick. Undrar hur länge det dröjer innan en liknande situation uppstår igen.