Nu i helgen spelas andra omgången av division tre och fyra i Luleå, Älvsbyn och Boden. I Luleå kommer troligtvis serien att avgöras. Om serieledarna  från Luleå, lag Reklamtrion, lyckas väl så skall det mycket till om man inte skall vinna serien. Nästa inbjudningstävling är Bodens traditionella ”Bodenklövern” som alltid spelas i samband med dubbelhelgen i början av november. Den spelades alltid förr om åren över två dagar men har senaste åren blivit en endagarstävling. Detta är tyvärr en trend som blir allt tydligare här hos oss som i övriga landet. Antagligen beror det på ekonomin, det är inte billigt att bo och resa nu för tiden. På ett vis är det synd att man inte spelar över två dagar. Det ger utrymme till annat än bridge som t ex trevlig samvaro och mat och dans. Förre norrbottensspelaren Karl-Åke Häggberg har skickat mig ett mail där han spelade sju ruter, med spaderknekt i utspel, på följande kort:

ªE D x x

©K

¨K x x 

§E 8 7 x x  

ªJ 10 9 8                            ªx x x  

©x x x x                              ©D J x x

¨J                                       ¨9 x x x

§K J 10 9                            §D x

 

ªK x

©E 10 x x    

¨E D 10 x x

§6 2

Det ser ut som om sju ruter skall vara en bet. Antingen tappar man ett klöver eller ett hjärterspel eller eventuellt ett ruterspel. Men man skall aldrig ge upp. Ta utspelet med bordet ess, ta ut hjärterkung och gå in på handen på spaderkung. Inne på handen stjäl du en hjärter på bordet. Inne på bordet tar du ut spaderdam samtidigt som du sakar en klöver på hand. Nu är det dags för uttrumfning till följande läge;

ªx

©-

¨-  

§E 8 7 

 

ª10                                     ª-  

©x                                       ©D J

¨-                                        ¨-

§K J                                     §D x

 

ª-

©E 10   

¨x  

§6

När du nu tar för handens sista trumf måste väst saka någonting. Han sakar en hjärter och du sakar klöversjuan på bordet. Öst skall också saka. Han måste saka klöverhackan för att inte dina hjärter på handen skall bli stora. I och med det är väst ensam om att bevaka spadern och klövern. När du sedan tar ut hjärteress blir väst sönderskvisad. Sakar han spader så sakar du klöver på bordet och tar sista sticken med klöveress och den höga spadern. Sakar han klöver så sakar du spadern och tar sista sticken på klöveress och klöveråtta. Det var i själva verket vad som hände så nord var tvungen att bjuda på öl som seden kräver.