På Sveriges Bridgeförbunds senaste årsmöte togs en del beslut som kan vara av intresse för oss medlemmar. Bland annat så anordnas en simultantävling över hela landet den 3 november i syfte att dra in pengar till landslagets VM- deltagande. Det är fritt fram för klubbarna i länet att anordna tävlingen. Man beslutade att guldpoäng kommer att utgå i denna tävling. Dessutom beslöts att reseersättningen för distrikten längst i norr skall höjas som kompensation för att den fria startavgiften för par utan reseersättning tagits bort. SBF beslutade också att man skall införa något slags handicapsystem med målet att öka trivseln på våra klubbar. Kan man komma i närheten av golfens handicapsystem får vi vara mer än nöjd. SM- veckan med nära 3 000 par i sidotävlingarna verkar gå med ett överskott på 200 000 kronor. Däremot pekar budgeten för 2002-2003 peka på ett underskott på dryga 100 000 kronor. I division tre i Älvsbyn dök följande tresangare upp. Efter att öst öppnat budgivningen med en hjärter har du som syd hamnat i tre sang. Utspel ruter 6:

ªK J 4 3

©D 4

¨D 4 

§J 9 6 5 2  

 

 

ªE 8

©J 10 8 5    

¨E 10 9 2

§A K 8

Till att börja med lägger du lågt på bordet och öst lägger i ruterkung som du tar med esset. Du fortsätter med ess och kung i klöver då det visar sig att öst har dam, tia fjärde i färgen. Östs öppningsbud i hjärter lovar en femkortsfärg. Han har redan visat tia av sina tretton kort, och bör med tanke på öppningsbudet även hålla sig med spaderdam. Så vad göra? Till att börja med kan du gå in på bordets ruterdam som öst sakar en hjärter på. Alltså vet vi att han har tre spader. Dags att sätta fart på hjärtern. Liten hjärter från bordet som öst tar med kungen för att fortsätta med esset och en till. Väst visar sig som väntat ha två hjärter. Nu är ju sitsen som en öppen bok. Tag ut ditt hjärterspel, spader ess och peta in öst i klöver för en vända upp i bordets spadergaffel och tre trick. Hela sitsen:

ªK J 4 3

©D 4

¨D 4  

§J 9 6 5 2  

ª10 6 5 2                           ªD 9 7   

©9 3                                   ©E K 7 6 2 

¨J 8 7 6 5 3                        ¨K

§7                                       §D 10 4 3

 

ªE 8

©J 10 8 5     

¨E 10 9 2

§E K 8

Man kan väl säga att det är sällan rätt att dra för en färg när man inte har någon ingång till handen som väst gjorde i detta fall. Med hjärter ut från väst skall man nästan vara synsk som syd för att spela hem kontraktet. Det gäller i praktiken att hitta ruterkung singel hos öst. Hade du klarat det?