Jag tror att det är vår genom tiderna största bridgespelare, Jan Wohlin, som har myntat uttrycket: ”Det gäller att leda när någon kommer och säger att tävlingen är slut”. Det uttrycket hade passat väldigt bra i förra lördagens tävling ”Kräftgången” i Luleå. De slutliga segrarna Leif Norén- Anders Enström, från Luleå, gick upp i ledningen i den absolut sista ronden. De vann på 490 poäng. 2:a Lars Ström- Mikael Johansson, Älvsbyn, 488p. 3:a Signar Swärd- Göran Nordberg, Luleå, 476p. 4:a Bernt Lundman- Håkan Wallmark, Luleå, 470p. 5:a Göran Rångevall- Leif Rångevall, Uppsala/Råneå, 467p. 6:a Henrik Oldenburg – Esa Ryhänen, Malmberget/Luleå, 463p. Jag skall förtydliga mig en aning. Jag skrev nyligen att EM i somras var kvalificering till det nyss avslutade VM. Det finns två sorters VM, dels det som nyligen spelades och heter Rosenblum Cup, och dels det ”riktiga” som heter Bermuda Bowl. Det var alltså till Bermuda Bowl det svenska EM- laget kvalificerade sig och inget annat. I Kräftgången förekom det en bricka på slutet där de flesta kommit för högt och landat i fyra hjärter efter att öst spärrat med ett ruterbud. Utspel ruter 6:

ªK 9 8 6

©9 8 7 2

¨E 2 

§K 10 4  

 

 

ªD 10 7 4

©E K J 5    

¨J 9

§E 6 3

Av östs ruterspärr att döma är det troligt att väst har hjärterdam. Det ser ut som om man har ett tapp i varje färg och kanske till och med två i spader. Hur skall man spela? Börja med att ta utspelet med bordets ess. Spela ess och kung i trumf, alla följer, och slå ifrån dig i ruter. Öst tar och spelar en hög klöverhacka. Nu då? Lägg liten från handen och stick västs knekt med bordets kung. Nu är det dags att spela in fienden i trumf. Det visar sig som väntat vara väst som kommer in, och han vänder med spader. Det blev han tvingad att göra eftersom hela sitsen var:

ªK 9 8 6

©9 8 7 2

¨E 2 

§K 10 4  

 

ª5 3                                   ªE J 2  

©D 10 4                             ©6 3

¨7 6 4                                ¨K D 10 8 5 3

§D J 9 8 5                          §7 2

 

ªD 10 7 4

©E K J 5    

¨J 9

§E 6 3

Han kunde inte vända i klöver mot spelförarens kombinerade gaffel, och rutervända är mot dubbelrenons. Bägge de vändorna gör att spelföraren går hem med rätt gissning i spader. Någonting sådant måste ha hänt eftersom tre par fick hem fyra hjärter. Det kan ju också vara så att öst varit tyst med sina kort vilket gjort att väst spelat ut klöverhonnör som gör att kontraktet går hem med rätt giss i spader.