I dag spelas den första inbjudningstävlingen för året, nämligen Luleå Bridgekamraters ”Kräftgången”. Tävlingen spelas i LBK:s lokaler och alla intresserade är välkommen på besök. Förra lördagen färdigspelades VM borta i Montreal i Canada. Svenskarna tog inga medaljer, men närmast var lag Fredin i Rosenblom Cup, där de blev utslagna i semifinalen mot de slutliga segrarna Italien. Fredin förlorade sedan matchen om tredje pris ganska klart. I det svenska laget spelade, Peter Fredin, Magnus Lindqvist, Fredrik Nyström, Peter Bertheau, Crystal Henner, Jim Rosenblöm. De två sista var samtidigt lagets sponsorer, man brukar hålla sig med sådana over there. Jag har hittat en ganska intressant bricka som innehåller en s k ”Scissors Coup”. Efter att väst öppnat med en 12-14 sang har du som syd kommit i fyra spader. Utspelet blir klöver tio som öst högmarkerar och du tar med din dam:

ª3

©E K 10 4 3 2

¨K 10 

§9 6 5 2  

 

 

ªK D J 10 8 7 6

©5    

¨7 3

§K D 7

Av utspelet att döma ligger en klöverstöld på lut. Hur skall man undvika den då? Jo, genom en ”Scissors Coup”. Efter att du vunnit första stick skall du spel tre ronder hjärter och saka handens klöver. Väst kommer in och kan inte spela in öst på klöver ess för att få sin stöld. Han vände med klöver som spelföraren stal och gick på trumfen. Väst tog in sig andra gången tog ut ruter ess och spelade in bordet på ruter kung. Nu kunde inte syd komma in på handen för att trumfa ut, utan västs spader nia som måste ge stick en passant. Vad gjorde syd för fel? Han måste själv spela ruter innan han går på trumfen då undviker han att fastna på bordet. Hela given:

ª3

©E K 10 4 3 2

¨K 10 

§9 6 5 2  

 

ªE 9 5 4                             ª2  

©D J 9                                ©8 7 6

¨E D J 4                             ¨9 8 6 5 2

§10 4                                  §E J 8 3

 

ªK D J 10 8 7 6

©5    

¨7 3

§K D 7

Bridge är en konstig sport. När man precis har börjat förstå det hela så kommer det alltid nya saker som man behöver lära sig. I det fallet påminner det mycket om golf. När man tycker att slagen sitter som dom ska så dröjer det inte länge förrän man är i skogen och botaniserar.