Efter ett i mitt tycke godkänt ishockey- VM, ligger ju snart fotbolls- VM runt knuten. För att få godkänt där kräver väl svenska folket att laget skall gå vidare från gruppspelet, en nog så övermäkta uppgift. Jag hoppas det blir spännande matcher med bra fotboll, det räcker för mig. Jag tänkte visa några klassiska monsterhänder. Du har: ªE K D, ©E K D J 10 9, ¨-, §E K D J. Hur högt är du villig att bjuda med hjärter som trumf? Under sju hjärter är svårt att stanna så det blir vad du bjuder. Nu dubblar väst. Vad gör du då? Redubblar? Okey, kontraktet blir sju hjärter redubbelt. Hur många stick tror du att du får? Det här är en klassisk hand som kallas ”Mississippi Heart Hand” och användes flitigt av falskspelare i bridgens barndom, framförallt på de flytande spelklubbarna på floden Mississippi, därav dess namn. Hela sitsen:

ª10 5 4 3 2

©-

¨5 4 3 2   

§5 4 3 2 

ª-                                       ªJ 9 8 7 6  

©8 7 6 5 4 3 2                    ©-

¨E K D J 10 9                    ¨8 7 6

§-                                        §10 9 8 7 6

ªE K D

©E K D J 10 9   

¨-  

§E K D J

Hur syd än bär sig åt så kan han inte få mer än sex stick med hjärter som trumf när väst börjar med ruter. Ett i sanning hemskt öde med så fina kort. En annan hand med bra kort är följande. Du skall spela sex hjärter med ruteress i utspel efter att väst har öppnat med tre ruter:

ªE K 3

©8 4 3 2

¨D 4 2   

§6 5 3 

 

ªD 10 7 2                          ªJ 9 5  

©6                                      ©7

¨E K 10 8 7 6 3                 ¨J 9 5

§7                                       §D J 10 9 8 4

 

ª8 6 4

©E K D J 10 9 5   

¨-  

§E K 2

Hur spelar du? Man verkar ha en förlorare i spader och en klöver. Enda chansen verkar vara någon slags skvis. För att få det rätta tempot för en skvis så skall man släppa ett stick till försvaret i ett tidigt skede. Det finns inget tidigare skede än första stick, alltså skall du släppa utspelet och saka en spader från hand. Väst vänder bäst med spader som du tar, trumfar ut och tar ut ess och kung i spader. När du nu drar alla trumf i botten fastnar försvaret i en dubbelsidig skvis. Väst blir skvisad i ruter och spader och öst i spader och klöver. Prova får ni se. Släpper man inte första stick går man obönhörligt en bet.