Snart stundar bridgesäsongen mot sitt slut. Än återstår dock en del tävlingar. Denna helg spelas det för fullt i Jokkmokk där föreningen provar ett nytt koncept. Det skall bli intressant att höra hur det föll ut. Från Rovaniemis tävling har jag ett par givar. Du har följande kort och din partner öppnar med en 14-16 sang. ªK, ©3 2, ¨E K D J 8 4 2, §E D 9. Du spelar med din partner en gång per år och har inte diskuterat vad fyra sang från dig i detta läge betyder. Vad bjuder du? Du är ju egentligen bara intresserad hur många ess din partner har för att veta om du skall bjuda sex eller sju sang. Ett sätt kan ju vara att överföra till hjärter eller spader och sedan fråga efter ess. Nackdelen med det är att motspelarna kan hitta utspelsdubblingar. Min partner med dessa kort bjöd fyra sang, som jag uppfattade som kvantitativt. Eftersom jag hade max bjöd jag pliktskyldigast sex sang som han lade på till sju. Det var rätt när hela sitsen var:

ªE 9 7 5

©E K J 6

¨6 5   

§K J 2 

ª10 8 2                               ªD J 6 4 3  

©D 10 9 5                           ©8 7 4

¨9 3                                    ¨10 7

§8 5 4 3                               §10 7 6

ªK

©3 2   

¨E K D J 8 4 2  

§E D 9

Bernt Lundman från Luleå hittade ett fint spel mot slutet av tävlingen. Han och hans partner kom i fyra spader efter att väst varit inne med ett svagt två hjärterbud. Utspelet blev hjärter ess och liten ruter i vända som syd tog på handen med tian. Så här såg given ut:

ªE D 8

©4

¨J 7 5 4 3   

§E K 7 3 

 

ª5 3                                   ªK 10 6 2  

©E K J 10 7 5                    ©D 3

¨2                                      ¨D 9 6

§D 9 8 6                             §J 10 4 2

 

ªJ 9 7 4

©9 8 6 2   

¨E K 10 8  

§5

Vad vet man om sitsen. Öst är ju märkt med högst två hjärter och troligen längden i spader. Den där rutertvåan i vända luktar ju singel lång väg. Bernt hittade ett fint spel. Efter att tagit rutervändan med handens tia stal han en hjärter på bordet och spelade spaderess och dam. Och se vad som händer! Öst är redan nu slutspelad. Vänder han i spader så maskar man och trumfar ut och tar sina höga spel. Vänder han i ruter så fortsätter man i färgen till han behagar stjäla och måste vända i spader eller klöver med hemgång som följd. Hur blir det om han vänder i klöver? Ja man tar den på bordet går in till handen på ruter ess tar ut spaderknekt och fortsätter med höga ruter. När öst än stjäl blir han tvungen att spela in bordet till hög ruter. Nyckeln till framgången i kontraktet ligger i att inte ta ut ess och kung i klöver för tidigt. Bra spelat!