Förra Lördagen spelades den så kallade ”lågfärgstävlingen” i Älvsbyn. Tävlingen var öppen för alla som inte samlat fler mästarpoäng än femtio. Vid femtio mästarpoäng är man ju kvalificerad för hjärternål och hjärter är som ju alla vet en högfärg. Tävlingen är ett utmärkt sätt för våra orutinerade spelare att komma in i tävlingsbridgen och att få mäta sina krafter med spelare från andra klubbar i länet. När jag började spela bridge fanns det också en så kallad ”högfärgstävling” där man var tvungen att ha minst femtio mästarpoäng. Jag minns att det var en sporre att försöka nå dit för att få mäta sig mot de allra bästa. Här får Norrbottens Bridgeförbund en gratis idé, inrätta en högfärgstävling på nytt. Nåväl, tävlingen dominerades av Älvsbyn som hade spelare på de tre första platserna. 1:a Folke Lagerlöw- Stig Eriksson, Älvsbyn, 573p. 2:a Anki Johansson- Göran Karlsson, Boden/Älvsbyn, 534p. 3:a Torsten Nilsson- Gunnar Danielsson, Älvsbyn, 531p. 4:a Ulf Boström- Urban Andersson, Boden, 529p. 5:a Tony Kvickström- Anders Udd, Jokkmokk, 527p. 6:a Anne-Maj Wallmark- Sune Uusitalo, Luleå, 513p. I helgen som gick spelades en guldtävling i Stockholm arrangerad av BK S:t Erik. 56 par deltog och en av våra bästa bridgespelare, Petter Bengtsson, belade en mycket hedrande fjärde plats. Han spelade ihop med Petter Berlin som vi norrlänningar bättre känner som Albertsson. Den 19-29 juni spelas EM i bridge i Salsomaggiore i Italien. Den nya förbundskaptenen för det öppna landslaget, Jan Kamras, har tagit ut följande spelare: Peter Fredin, Magnus Lindqvist, P-O Sundelin, Johan Sylvan, Anders Morath och Mårten Gustavsson. Rutin saknas sannerligen inte i det gänget. De har ju revansch att fordra för misslyckandet vid förra mästerskapet. Damernas förbundskapten har till samma tävling tagit ut: Pia Andersson, Jessica Larsson, Mari Ryman, Linda Långström, Ylva Karlsson-Uisk och Jenny Evelius-Nohren. Också ett ganska rutinerat lag förutom de två sist nämnda som är i det närmaste debutanter i så här stora sammanhang. Förra veckan hade jag ett problem från SM- semifinalen i lag. Man var i fem hjärter på dessa resurser:

ªE D 7 3 2

©E D 9 3

¨K 5 2   

§K 

 

 

ªK 9

©10 7 4 2   

¨D 6 3  

§E D 6 2

Man fick ruteress i utspel följt av en ruter till. Frågan var hur man skulle behandla trumfen. I bridgelitteraturen sägs det att om man har råd att tappa ett stick med en liknande trumffärg som denna, är det bästa spelsättet att lägga ner hjärteress och sedan gå in på handen och spela hjärter upp mot bordets dam nia trea. Lägger väst lågt så täcker man bara hans kort och hoppas på kung andra bakom eller följande sits som det var i Umeå:


 

ªE D 7 3 2

©E D 9 3

¨K 5 2   

§K 

 

ªJ 10 4                               ª8 6 5   

©K J 8 5                             ©6

¨E J                                    ¨10 9 8 7 4

§J 10 8 7                             §9 5 4 3

 

ªK 9

©10 7 4 2    

¨D 6 3  

§E D 6 2

Spelföraren vid vårat bord tog ut hjärteress gick in på handen på spaderkung och spelade hjärter mot bordet och lade damen. Det var inte rätt den här gången. Till hans försvar skall sägas att om väst har kung tredje och öst knekt andra och man lägger liten hjärter så kommer öst in och kan ge väst en ruterstöld för beten. Är det inte det jag alltid sagt, bridge är svårt.