Förra Veckan hade jag en bricka som ni fick fundera på. Frågan var om spelföraren skulle lyckas spela hem fyra hjärter. Det här var sitsen:

ªK J 8 5 4 2

©K D 3 2

¨10 9 3   

§- 

 

ªE 10 9 6                           ªD 7 3  

©J 10 6                               ©9 8

¨D 6 5 4                             ¨K 7 2

§J 6                                     §E 10 7 3 2

 

ª-

©E 7 5 4   

¨E J 8  

§K D 9 8 5 4

Man fick ruter i utspel till bordets nia, östs kung och ditt ess. Kan man klara fyra hjärter? Inte annat jag kan se så skall det ordna sig. Nyckeln till framgången ligger i vad man gör i andra stick. Du måste stjäla en liten klöver! Inne på bordet spelar du ruter tio som du sticker över med handens knekt. Väst kan ta och vänder bäst med trumf som du tar på bordet och spelar in handen på ruteråtta. Inne på handen spelar du klöverkung och sakar en spader på bordet. Öst vänder med trumf som du återigen tar på bordet och går in på handen med trumfess till följande läge:

ªK J 8 5 4

©-

¨-   

§- 

 

ªE 10 9 6                           ªD 7 3  

©-                                       ©-

¨6                                       ¨-

§-                                        §10 7

 

ª-

©4   

¨-  

§D 9 8 5

Försvaret har fått två stick och skall bara ha ett stick till i klöver. Vi analyserade denna bricka i tjugo mil så jag tror inte att vi förbisett någon variant. Men brickan är så mångfacetterad att det kan finnas någon fälla som vi förbisett. Nyckeln till framgången var att stjäla en klöver i andra stick. Gör man inte det får man inte rätt tempo för att klara hemgången. Sedan att som Leif Trapp i det segrande Östersundslaget göra det vid bridgebordet är en stark prestation, vilket ytterligare visar att rätt lag vann semifinalen. På följande bricka var du på väg till en hjärterslam men bromsade i fem hjärter:


 

ªE D 7 3 2

©E D 9 3

¨K 5 2   

§K 

 

 

ªK 9

©10 7 4 2   

¨D 6 3  

§E D 6 2

Utspelet blir Ruteress följt av en ruter till. Hur behandlar du trumffärgen? Tänk på att motståndarna troligtvis stannat i fyra hjärter så en bet på brickan betyder troligtvis en 12:a bort.