Förra helgen avgjordes SM- semifinalen för lag i Umeå. Semifinalen spelades på  10 olika orter runt om i landet för att få fram de tio finallagen. Det är alltså bara vinnaren på varje kvalort som går till finalen. En mycket svår uppgift. I Umeå var lagen Treab från Östersund och Dialect från Umeå favoriter. Det sistnämnda hade ingen direkt lyckad helg, så Treab kunde vinna ganska ohotade. I laget spelade Leif Ruthström, Olle Axne, Gunnar Elmroth och Leif Trapp. Vårt lag hade att möta Treab i första matchen och med lite flyt hade vi kunnat vinna den matchen. Nu förlorade vi med 20-10, men med en lite annorlunda sits på följande bricka hade det kunnat se omvänt ut. Treab bjöd sig till sex ruter som öst-väst på följande sortering.

ªK D 7 2

©10 7 5 2

¨4 2 

§K D 8  

ªE 9 6 4                             ªJ 10  

©-                                       ©K D J 3

¨K 6 5                                ¨E D 10 9 7 3

§E 9 6 5 4 3                        §10

 

ª8 5 3

©E 9 8 6 4    

¨J 8

§J 7 2

Med spader ut från syd så sliter man bort en ingång till bordet för att resa klöverfärgen om den skulle sitta fyra- två. Nu satt ju färgen tre-tre så det var aldrig någon fara för hemgången. Den slammen missade vi, vilket var fel när den alltid går hem. Optimal bridge är ju att bjuda de kontrakt som går hem. Treab var det bästa laget och jag tror att de har stor chans att klara sig bra i finalen. Det sägs ju att den som har gjort en resa alltid har något att berätta. Vi i vårat lag bestod av sex spelare och vi hade hyrt en minibuss för vår resa till Umeå. På vägen hem började vi diskutera en bricka och det tog oss ungefär tjugo mil innan vi hade analyserat den klart. Du kan ju få en vecka på dig att analysera följande bricka. Du spelar fyra hjärter och får liten ruter ut till bordets nia östs kung och du tar med esset. Går kontraktet att spela hem?

ªK J 8 5 4 2

©K D 3 2

¨10 9 3   

§- 

 

ªE 10 9 6                           ªD 7 3  

©J 10 6                               ©9 8

¨D 6 5 4                             ¨K 7 2

§J 6                                     §E 10 7 3 2

 

ª-

©E 7 5 4   

¨E J 8  

§K D 9 8 5 4

Som vanligt vid sådana frågeställningar så spelar försvaret och spelföraren felfritt. Vem går segrande ur striden? Resultatet från alla semifinalerna går att läsa på www.bridgefederation.se I den kommande finalen så håller jag på de två senaste årens allsvenska mästare ”Örebridgen” från Örebro. Det är många bra lag med så det lär knappast bli någon promenadseger.