Förra lördagen spelades säsongens sista DM- final, den för mixade par. Som vanligt var Boden spelplats och tävlingen hade samlat 19 par varav tio från Boden. Lars Markström och Eva Eek ledde mest hela tiden men en något sämre sista rond gjorde att förhandsfavoriterna Urban Finnsson och Berit Andersson kunde gå förbi och vinna. Som en gammal bridgespelare sa: ”Det gäller att leda när tävlingsledaren säger att tävlingen är slut”. Trea och bronsmedaljörer blev B-G Karlsson- Ingrid Enberg. På Fjärde plats kom Britt-Marie Nordberg- Mats Magnusson före femman Inga- Greta och Sven Säberg och sexan Britt- Marie Jacobsson- Leif Rångevall. På klubben häromdagen dök följande bricka upp. Du skall spela sju sang med rutertio i utspel:

ªE 9 5 3

©E D

¨E K 6 5 

§D 7 6  

ªD J 6 2                             ª10 8 7  

©J 10 8 5 3                         ©6 4

¨10 9 8                               ¨7 4 3

§4                                       §J 10 9 8 2

 

ªK 4

©K 9 7 2    

¨D J 2

§E K 5 3

Vid en första titt på brickan så verkar det som om man bara skulle klara sex trick. Men titta vad som händer om man tar korten i rätt ordning. Ta utspelet med handens knekt, ta ut ess och dam i hjärter och gå tillbaka till handen på ruterdam. Inne på handen tar du ut hjärterkung och sakar en spader på bordet. Nu upptäckte du att väst är ensam om hjärterhållet. Ta ut ess och kung i klöver och spela in bordet på klöverdam, då det visar sig att öst är ensam om klöverhållet, till följande läge:

ªE 9 5

©-

¨E K   

§- 

 

ªD J 6                                ª10 8 7  

©J                                       ©-

¨9                                       ¨7

§-                                        §J

 

ªK 4

©9   

¨2  

§5

Läget är klassiskt för en dubbelsidig skvis som uppkommit av sig själv bara för att man tog korten i rätt ordning. När du tar för ruteress händer inget dramatiskt eftersom alla följer färg. Men när du spelar ruterkung måste öst skilja sig från en spader och din klöver har fullgjort sin uppgift. Vad skall då väst saka? Han är ju tvungen att hålla sin hjärter och sakar därför en spader. Ingen av motståndarna klarade av att hålla spaderfärgen och du avslutar med att ta de sista tre sticken med spaderkung, spaderess och spadernio. Ser ni hur slammen kan straffas? Jo, om väst spelar ut spader så försvinner den för skvisen så nödvändiga kommunikationen mellan händerna. Pröva får ni se.