Denna helg avgörs sista DM- finalen nämligen den för mixade par. Finalen spelas som brukligt är i Boden, som av hävd är duktigast på att skaka fram spelare, speciellt damer. Det är nu klart att SM- semifinalen för lag spelas i Umeå helgen 6-7 april. Vårat lag, Göran Ström, kan ju där spela till sig en finalplats, vilket blir som alltid en mycket svår uppgift. I finalen för mixade par blir det äkta paret Berit Andersson och Urban Finnsson mycket svåra att slå. Paret är mycket samspelt och duktigt och med många meriter. Men som alltid skall det spelas om placeringarna och må det bästa paret vinna. I DM- finalen för lag så missade jag chansen att spela till mig ett extra trick på följande bricka. Vi mötte i sista matchen Petter Bengtsson och Leif Rångevall, där jag och Göran Ström som öst- väst tog oss till fyra hjärter på följande tillgångar:

ªK 6 5 3

©D 10 2

¨9 8 5 4 

§J 2  

ªD J 8                                ªE 10 4  

©8 4                                    ©E K 9 7 5 3

¨E J 7 3                              ¨K

§E 10 9 4                            §D 8 3

 

ª9 7 2

©J 6    

¨D 10 6 2

§K 7 6 5

Utspelet blev en spader som togs med bordets spaderdam varpå ytterligare en spader följde till handens tia. Tre ronder trumf följde till nords dam och nord slog ifrån sig med en spader till östs ess. Öst tog ruterkung och tog en par hjärter till följande läge:

ª-

©-

¨9 8   

§J 2 

 

ª-                                       ª-  

©-                                       ©9

¨E J                                    ¨-

§E 10                                  §D 8 3

 

ª-

©-   

¨D 10  

§K 7

Eftersom kontraktet alltid är hemma i fem trick så kostar det ju ingenting att försöka trolla till sig en övertrick. Om man som öst i detta läge tar sin sista trumf så kommer onekligen syd illa till. Sakar han ruter får bordet lägga en klöver och skulle han saka en klöver får bordet lägga en ruter. I vilket fall får öst resten. Tänk att man missade det spelet. Det fina med lagbridge är att ett övertrick, som det skulle innebära i detta fall, sällan har någon betydelse för utgången i matchen. Däremot i partävling kan det betyda topp eller medelbetonad poäng vilket kan ha en enorm betydelse. Att hela tiden spela på maximalt antal stick kan å andra sidan kräva en sådan koncentration att man då det verkligen gäller inte har orken att göra rätt. Det är hela tiden en avvägning man får göra.