Förra helgen avgjordes DM- finalen för lag i Luleå. Till finalen hade kvalificerat sig sex lag, två från Luleå, två från Boden och ett från Råneå respektive Kiruna. Finalen blev ganska ojämn och kom till slut att stå mellan Luleås lag Göran Ström och Råneås. Lottningen hade dessutom gjort så att dessa lag möttes i sista matchen. Råneå var tvungna att vinna med 23-8 för att gå segrande ur striden. Nog försökte man alltid. De bjöd en slam som hängde på att maska ut knekt nia fjärde framför ess kung dam sjätte, vilket man gjorde. Dessutom bjöd man en annan slam som missades vid andra bordet. Men när röken hade skingrats så blev ställningen i matchen oavgjord, 17-13 till Råneå. I det segrande laget spelade Anders Enström, Leif Norén, Jan Lundberg, Lars Forsberg, Göran Ström och Gunnar Holmkvist. Dessa får nu försvara Norrbottens färger i den stundande SM- semifinalen som spelas antingen i Skellefteå eller Umeå. Segraren i den semifinalen får spela SM- final framåt försommaren. Laget vann på 110 matchpoäng, alltså 22 poäng i snitt. Det måste vara länge sedan man vann på en sådan poäng. Tvåan Råneå hade 110 poäng ett resultat som normalt sett brukar räcka till vinst. Tre blev Urban Finnssons lag från Boden. En bricka från andra matchen där man hade följande kort. Brickan är svängd:

ªJ 9 6

©E 3

¨K J 6 5 3 2 

§K 2  

ª8 7 4 3                             ªK D 10 5 2  

©10 9 5                              ©7 4

¨4                                      ¨10 9 8

§D J 7 6 4                          §10 9 8

 

ªE

©K D J 8 6 2    

¨E D 7

§E 5 3

Nord var i giv och öppnade oftast med en ruter. Sedan skilde sig vägarna åt beroende på om öst gick in med en spader eller inte. I vilket fall så är sju hjärter det som skall spelas. Det var bara ett fåtal par som lyckades bjuda denna storslam. Om nord bjuder om sin ruter är det väl bara för syd att fråga efter hur många ess nord har och bjuda ut slammen. En annan slambricka var följande från sista matchen:

ªE K J 9 6 5 2

©K 4

¨8 5  

§E K 

 

ª8 3                                    ª4  

©E D 10 8 5 3                     ©J 9 7 6 2

¨E 4                                    ¨J 9 7 2

§7 5 4                                  §D 10 9

 

ªD 10 7

©-   

¨K D 10 6 3  

§J 8 6 3 2

Väst öppnar med en hjärter och nord dubblar. Öst bjuder fyra hjärter och syd berättar om lågfärgerna med fyra sang. Väst passar och nu är det din tur. Vad bjuder du med nords kort?