Idag och i morgon spelas den ”finaste” DM- finalen, nämligen den för lag. Jag brukar säga att lagspel är att jämföra med friidrottens ”Blå band”, som väl alla vet är femtonhundra meter. Den sträckan anses finast att vinna. DM- finalen spelas i Luleå och startar klockan 9.30 på lördag morgon och beräknas vara färdig på söndag eftermiddag. Sex lag deltar i finalen och det spelas tre matcher på lördag och två på söndag. Av hävd brukar det vara så att lag som innehåller sex spelare brukar avgå med segern. Därför får mina favoriter bli Råneås lag som innehåller sex spelare och som visat att man kan spela fyrmanna då ju laget segrade i årets division tre och därmed spelar i tvåan nästa säsong. Men som vanligt skall det spelas om placeringarna och må bästa lag vinna. Bordsnärvaro och lyhördhet för motståndarnas budgivning är en bra egenskap hos duktiga bridgespelare. Tag följande bricka som exempel. Väst är i giv och säger pass och så småningom har ni tagit er till tre ruter:

ªE K 3 2

©E D 2

¨4 3 2 

§7 6 5  

ª7 6                                   ªD J 8 5  

©10 9 8 7 6                        ©K 5 4 3

¨K 8                                   ¨7 6

§E K J 10                           §D 9 8

 

ª10 9 4

©J    

¨E D J 10 9 5

§4 3 2

Väst börjar med ess och kung i klöver och fortsätter med klöver till östs dam. Öst vänder med ruter till västs kung, varpå väst vänder med hjärter. Vad vet vi så långt? Jo, väst kan inte ha hjärterkung därför att då hade han haft tretton poäng och troligtvis öppnat budgivningen. Han saknar troligtvis också spaderdam av samma anledning. Om öst är prickade med hjärterkung och spaderdam så måste han också hålla sig med längden i spader om detta kontrakt skall ordna sig. Ta hjärteress och trumfa sedan till följande läge:

ªE K 3

©D 2

¨-  

§-  

 

ª7 6                                   ªD J 8  

©10 9                                 ©K 5

¨-                                       ¨-

§J                                       §-

 

ª10 9 4

©-   

¨10 9  

§-

När du nu spelar din näst sista trumf och sakar spader på bordet, vad skall då öst saka. Lägger han spader så tar du ut ess och kung i spader och använder handens sista trumf som ingång till dan stora spadern. Lägger öst hjärter går du in på bordets spaderess och stjäl en hjärter varpå bordets kort är höga. Det här är ett exempel på en ganska ovanlig finess och det enda man behövde göra var att lyssna på budgivning och dra de rätta slutsatserna från den.