Nu i helgen spelas DM- finalen för par i Älvsbyn. I år har finalen ett annat upplägg än förr om åren. Man spelar finalen utan föregående kval, det vill säga att alla som vill får spela. Om det blir många par anmälda spelar man över två dagar annars bara på lördagen. Det ser ut som om man kommer att klara sig med spel på bara en dag. Det här nya upplägget gör att Norrbotten antagligen får färre par som kvalificerar sig till SM eftersom det bygger på antalet startande par. Nu har väl det i och för sig ingen större betydelse eftersom förbundet ändå bara betalar en bråkdel av vad det kostar att deltaga i en SM- final. När man pratar om skvis och allra helst en dubbelsidig sådan så kan det verka som rena grekiskan för de som inte förstår. Nu är det nämligen inte så konstigt som det låter och brukar hända alldeles av sig själv. Ta följande bricka från lagkvalet härförleden. Du har kommit i fyra hjärter och får trumf i utspel:

ª9 8 7 6 5

©D

¨D J 3 2 

§E 8 2  

ªD J 4 3                             ª10 2  

©4 3                                    ©E 5 2

¨6 5 4                                 ¨E K 8 7

§D J 5 4                              §10 9 7 6

 

ªE K

©K J 10 9 8 7 6   

¨10 9

§K 3

Öst tog utspelet med esset och fortsatte med ruterkung som väst lågmarkerade. Öst fortsatte nu med spadertio som syd tog med esset. Kontraktet är ju inte i fara så syd tänkte att det kan ju inte skada att dra några ronder trumf och sin återstående spaderhonnör. Titta nu vad som händer när syd tar sin sista trumf:

ª9

©-

¨-  

§E 8 2  

 

ªD                                      ª-  

©-                                       ©-

¨-                                       ¨E

§D J 5                                §10 9 6

 

ª-

©6   

¨10 

§K 3

När syd nu spelar sin sista trumf har inte väst råd att saka spader, vilket skulle göra bordets nia hög, så han sakar en klöver. Bordets spadernia har därigenom gjort sitt och sakas därför. Vad skall då öst saka? Han har inte råd att saka ruteress som ju skulle göra syds tia hög och måste följaktligen också saka klöver. Ingen av motspelarna kan hålla klöver så syd tar de tre sista sticken med klöverkung, klöveress och klöveråtta. En klassisk dubbelsidig skvis. Att som syd i detta fallet dessutom få sista stick på klöveråtta, som i bridgekretsar kallas ”Englund”, gör ju inte saken sämre. Partnern är därmed skyldig att bjuda på en öl.