Förra helgen spelades kvalificeringen till DM- lag. Endast nio lag ställde upp, fyra från Boden, två från Luleå och ett vardera från Kiruna, Malmberget och Råneå. Personligen tycker jag att DM- lag är den finaste av våra tävlingar så det förvånar att inte fler lag tar chansen. Tre lag blev utslagna och kvar i tävlingen är alla favoritlag. Finalen spelas i början på mars och till favoriter utser jag laget från Råneå som har förstärkt med Petter Bengtsson och laget har  dessutom kvalificerat sig för spel i division två. Själv spelade jag med Göran Ström, något jag inte gjort på flera år. Det var emellertid ett sant nöje att sitta träkarl i följande giv. Öst hade öppnat budgivningen med en dubbeltydig klöver och Göran blev snart spelförare i tre sang, ett något pressad bud som ofta är fallet i lagspel. Utspel hjärter knekt:

ª10

©E D 7 6

¨J 9 7 6 5 

§D 8 2  

 

 

 

ªE D 9 8

©5 4   

¨K D 8

§E 7 6 5

Hjärter i utspel var det sämsta för spelföraren eftersom det bryter förbindelsen till bordet. Göran tog utspelet med esset och spelade ruter. Väst tog med esset tredje gången och öst visade sig ha en singelton. Väst envisades med hjärter som bordet lade lågt på och öst kom in på kungen i följande läge.:

ª10

©D 7

¨J 9  

§D 8 2  

 

ª6 5 4 3 2                          ªK J 7  

©9 8 2                                ©-

¨10                                    ¨-

§-                                       §K J 10 9 4

 

ªE D 9 8

©-   

¨- 

§E 7 6 5

Öst är alltså inne och skall vända med något. Klöver är ju uteslutet eftersom det spelar in bordet till höga ruter och hjärterdam. Alltså vände öst med spaderknekt som Göran tog med damen för att fortsätta med esset och en till som skulle peta in öst för en klöverfavör. Detta förutsåg emellertid öst så han sakade spaderkung under esset för att undvika inpetningen. Då tog Göran helt sonika ut sina spaderspel och avslutade med att spela klöver till bordets åtta. Detta petade definitivt in öst som bara kunde avsluta med klöverfavör och tre trick. Bra spelat! Tänk om väst hade haft en klöver att spela ut. Det utspelet hade straffat kontraktet eftersom det uppkomna slutläget då hade kunnat undvikas. Visserligen går kontraktet ändå att spela hem men då får man nästan vara synsk.