I dag spelas första omgången av kvalificeringen till DM- lag i Luleå. Upplägget i år är nytt för Norrbotten. Man spelar först en slags utslagsomgång där lag som uppnått minst 52 belastningspoäng åker ut. Det innebär att varje lag är garanterad att spela minst tre matcher, eftersom man kan få högst 25 belastningspoäng per match. Man håller på tills det återstår sex lag som sedan spelar en final där alla möter alla. Spelordningen är lottad i förväg och jag antar att lagen få dra sitt nummer innan tävlingen börjar. I Göteborg använder man sig av det här systemet sedan länge och med mycket lyckat resultat. I skrivande stund har tyvärr bara tio lag anmält sitt intresse att spela om de i mitt tycke de mest åtråvärda DM- tecknen. De flesta elitspelarna i länet, förutom Jokkmokkarna som har sin marknad, ställer upp och att tippa den slutgiltiga segraren blir svårt. Jag får säkert anledning att återkomma till DM- lag. Jag har fått låna en inbunden årgång av bridgetidningen från 1960. Det är ett sant nöje att läsa de färgstarka skribenter som fanns då med namn som Tore Sandgren, Sven Welith, Einar Werner och Eric Jannersten. Eric J frågar i sin spalt ”Sedan sist” om försvaret eller spelföraren går segrande ur följande sex klöver. Utspel hjärter kung:

ªK 10

©D J 7 6 2

¨7 

§9 8 6 5  

 

ªJ 3 2                                 ªD 7 6 5  

©E K 5                               ©10 9 8 4 3

¨D 10 9 8                           ¨3 2

§D 3 2                                §7 4

 

ªE 9 4

©-   

¨E K J 6 5 4

§E K J 10

Vid första påseende verkar spelföraren klara sig bra. Man stjäl utspelet och spelar ess och kung i ruter och stjäl en ruter lagom högt på bordet. Tillbaka till handen i trumf och stjäl en ny ruter. Handen spelas in på trumf och slutläget har blivit:

ªK 10 8

©D J 7

¨-  

§-  

 

ªJ 3 2                                 ªD 7 6  

©E 5                                   ©10 9 8

¨-                                       ¨-

§D                                      §-

 

ªE 9 4

©-   

¨J 6 

§J

Väst kan gärna få stjäla när du spelar handens höga ruter men tvingas sedan ge dig favör i hjärter eller spader. Men titta vad som händer om väst på den första rutern sakar hjärterfem och du sakar hjärter på bordet. På nästa ruter stjäl väst med klöverdam och vad skall du nu saka på bordet. Det lustiga inträffar att bordet blir skvisat. Sakar du hjärter fortsätter väst med hjärteress och kan sedan lugnt avvakta beten i spader. Sakar du spader vänder väst lugnt i spader som bryter förbindelsen mellan händerna, och beten tas antingen i hjärter eller spader. Försvaret vann alltså.