Denna helg avgörs allsvenskans norra division tre och fyra. I trean står det mellan Skellefteås lag ”Anders” och Råneå där också Jokkmokk med en bra helg kan blanda sig i striden. Skellefteå leder med 10 VP före Råneå och 17 VP före Jokkmokk. Den som gjorde upp spelschemat har verkligen lyckats. De två lagen från Norrbotten möter båda Skellefteå och har ju så att säga avgörandet i egna händer. Vi får verkligen hoppas att ett av lagen från vårt distrikt ror hem segern, vilket skulle betyda att vi får ett lag i tvåan nästa säsong något som distriktet så väl behöver. Följande tresangare är ganska instruktiv. Du får klöver tio i utspel och det här är dina resurser:

ªD J 8 4

©K 5 4

¨E 3 

§K 5 3 2  

 

ªE 10 9                              ª7 3 2  

©E J 9 2                              ©10 3

¨K D 10 4                          ¨9 7 6 2

§10 4                                  §J 9 8 7

 

ªK 6 5

©D 8 7 6   

¨J 8 5

§E D 6

 

Väst hade varit inne med en upplysningdubbling och är därför märkt med nästan alla kort. Inte ens när man ser alla händerna är det så lätt att spela hem kontraktet. Vid det bord där jag var åskådare tog spelföraren utspelet på handen för att spela spader upp mot bordet. Han fick för spaderdam och gick tillbaka till handen på klöver ess och spelade en ny spader mot bordet. Spader knekt tog sticket och mera spader spelades till västs ess. Nu vände väst med ruter kung som bordets ess tog hand om. Den höga spadern spelades och syd och väst sakade hjärter till följande läge:

ª-

©K 5 4 

¨3 

§K 5   

ª-                                       ª-  

©E J 9                                ©10 3

¨D 10 4                             ¨9 7

§-                                       §J 9

ª-

©D 8 7     

¨J 8

§6

När nu syd tog för klöver kung hamnar väst i ett prekärt läge. Sakar han hjärter kan syd helt sonika spela hjärter och därmed få sitt nionde stick i hjärter. Sakar han i stället ruter kan man peta in honom i ruter för att få hjälp med två hjärterstick. I själva verket sakade han ruter och spelföraren spelade nu hjärter i stället för ruter. Väst tog för esset och slog ifrån sig i hjärter. Den togs med bordets kung för att genast fortsätta med hjärter och väst var inpetad och tvingades ge syd nionde sticket på ruter knekt. Nyckeldraget i spelföringen var att ta två ronder klöver innan väst åkte in på spader ess. I och med det var han tvungen att hjälpa till i någon annan färg. Hur går det om väst tar spader ess andra gången färgen spelas och slår ifrån sig i spader? Såvitt jag kan se klarar sig spelföraren ändå om han läser sitsen rätt.