I helgen som var spelade Jokkmokk sin inbjudningstävling som i år erhållit guldstatus. Jokkmokk hade samma problem som övriga klubbar som anordnat guldtävlingar, att få ihop fullt startfält. Kan det vara det faktum att det är en guldtävling som skrämmer bort folk? Jag tror att många tänker att det kommer att deltaga så många bra par, så det är ingen idé att ställa upp. Dessutom är dessa tävlingar dyrare än andra och det gör ju också att man tänker sig för en extra gång. Vilken än orsaken är till det låga deltagandet tycker jag det är synd, eftersom vi inte har så många guldtävlingar i distriktet. Det var ett välmeriterat par, Bo Nilsén och Sune Appelqvist från Boden som vann tävlingen, på 820 poäng. Tävlingen hade samlat 27 par från norr och västerbotten. Tvåa kom den spännande kombinationen Mikael Westin- Petter Bengtsson, Råneå/Luleå, 790p. Trea kom värdklubbens för tillfället vassaste spelare Pierre Thunström nu i par med välspelande Mikael Johansson från Älvsbyn på 782 p. 4:a Tomas Frank- Lars Örnberg, Malå, 763p. 5:a S-E Sundström- J-C Edholm, Jokkmokk, 724 p. 6:a Signar Swärd- Olle Grahn, Luleå, 721 p. För den oinvigde kan det här med skvis förefalla som trolleri. Situationerna uppkommer oftast av sig själv, det gäller bara att känna igen dem när det händer. På klubben här om kvällen var Göran Ström spelförare i följande två hjärter. Utspel ruter ess:

ªD 8 5 4

©D 9 8 7 6 5

¨3 2 

§K  

 

ªK 3                                  ª10 9 7 6  

©K 10 4                             ©J

¨E K D J                            ¨9 8 4

§J 9 8 7                              §E 10 6 5 4

 

ªE J 2

©E 3 2   

¨10 7 6 5

§D 3 2

 

Väst tog för ruter ess och kung. Sedan spelade han ruterdam som Göran sakade klöver kung på. Nu vände väst med klöver som bordet stal. Inne på bordet spelades hjärter till esset följt av mera hjärter. Väst tog in sig och fortsatte med klöver som bordet stal och trumfade ut med hjärterdam. Nu kom en spadermask med handens knekt till västs kung och följande läge uppstod:

ªD 8 5

©5 

¨- 

§-   

ª3                                      ª10 9 7  

©-                                       ©-

¨J                                       ¨-

§J 9                                    §E

ªE 2

©-     

¨10

§D

Om väst vänder med klöver eller spader så får syd finna sig i en straff. Nu gjorde väst misstaget att vända med ruter som stals på bordet. Vad skall stackars öst göra? Sakar han klöveress så sakar syd spader och handen står. Det går inte bättre om öst sakar spader för då gör syd av sig med klöverdam och bordets spader blir höga. Öst blev utsatt för en skvis i två färger. Det är ju sådant som händer, men att det är partnern som ordnar skvisen hör till ovanligheterna.