Luleå BK:s lag åkte förra helgen dessvärre ur division två. Detta framförallt efter dåligt spel på lördagen då några av spelarna var kraftigt förkylda och inte kom upp i normal standard. Motståndet man möter är mycket kvalificerat och de minsta misstag man gör får stora konsekvenser. Serien vanns av Aktuell Produktion, som innehåller vårt senaste landslag med förre norrbottningen Lars Andersson i spetsen. Laget som bröt sig ur BK S:t Erik för tre år sedan och började spela i fyran. Man vann den serien och året därpå vann man trean för att i år vinna tvåan med betryggande marginal till tvåan (20VP). Om de nästa år vinner division ett måste det bli ett rekord som blir svårt att överträffa. En tröst i bedrövelsen är att vi i LBK var det enda lag som vann över seriesegrarna. Man kommer under en sådan intensiv helg, som spel i tvåan innebär, i många lägen där det är dyrt att göra fel. Ta följande hand t ex. Du har som syd: ªE 9 8 7 4 2, ©E 4, ¨J 5 4, §D 5 Öst har öppnat med hjärter och du har bjudit spader och väst stödde i hjärter varpå öst röt fyra hjärter. Vad spelar du ut? I vår sista match mot lag Näsby hände en del otroliga saker. Under första halvleken var det inte mindre än tre storslammar och tre lillslammar på tolv brickor. Då förstår ju var och en att det är mycket poäng ute och går. Missar man en sådan slam så är det för det mesta torsk i matchen. Nu blev alla slammar likabrickor utom följande lillslam, där vi hamnade i sex ruter i stället för sex hjärter på följande sättning:

ªE K D 4 2

©E 10 6 4 2

¨K 7 

§5  

 

ª9 8 6 3                             ªJ 5  

©D 5 3                               ©9 7

¨8 6 3                                ¨10 5 4

§D 10 7                              §E K 9 6 4 3

 

ª10 7

©K J 8   

¨E D J 9 2

§J 8 2

Öst hade varit inne med ett klöverbud så utspelet blev klöver. I kontraktet sex ruter spelar inte hjärterdamens placering någon roll. Man kan stjäla en klöver på bordet trumfa ut och saka sina förlorare på hand på spaderfärgen efter att ha stöldrest femte spadern. I sex hjärter däremot måste man hitta trumfdamen för att gå hem. Ni som följer den här spalten vet ju att jag brukar hävda att damen sitter efter knekten, så för er blir det ju inga problem. Nå, vad spelade ni ut på min fråga i början av artikeln. Hela sitsen:


 

ªD J 6

©9 5

¨E 10 8 

§10 7 6 3 2   

ªK 10 3                             ª5  

©8 7 6                                ©K D J 10 3 2

¨D 9 6 3                            ¨K 7 2

§K J 4                                §E 9 8

ªE 9 8 7 4 2

©E 4     

¨J 5 4

§D 5

Allt annat än ruter ut gör att man går hem i kontraktet. Man hinner då med att saka en ruter på spaderkung. Hittade ni det utspelet så räddade ni tolv poäng till laget.