Av vad man kan avläsa på Sveriges Bridgeförbunds hemsida så rönte Norrbotten en stor framgång vid SBF:s årsstämma som avhölls förra helgen. NBF hade motionerat om att en tävlingsjurys beslut inte kan överklagas. SBF:s styrelse valde att tillstyrka motionen och årsmötet brukar ju rösta som styrelsen föreslår. Om denna motion gick igenom är det en seger för bridgen som sport. Nu vet man nämligen vem som vann tävlingen när tävlingstiden gått ut. Förr kunde ju domslut överklagas till lagkommissionen som i vissa fall tog upp emot två veckor på sig att fälla ett utslag, med allt vad det innebär för prisutdelningar och liknande. En annan motion som styrelsen tillstyrkte gällde Gävles förslag om att det skall räcka med 28 par för att anordna en guldtävling. Det är ju ett beslut som ligger i tiden då det blir allt svårare att få ihop fulla startfält. Det fanns dock ett förbehåll det är att om det är färre än 32 par måste man spela tre brickor per rond, vilket ju går att leva med. Du har på följande bricka tagit dig till sex ruter och får till din stora besvikelse ruter i utspel. Utan det utspelet är det ju lätta sex trick med två klöverstölder på bordet. Hur skall man nu spela för att få hem kontraktet?

ªE K 8 4 3 2

©10 4 3

¨E 9

§K 7

 

ªJ 7                                    ªD 10 9 5

©K J 7                                ©D 9 6 5

¨6 5 4 3                              ¨7 2

§J 9 4 3                               §D 10 8

 

ª6

©E 8 2

¨K D J 10 8

§E 6 5 2

Spelet är i sig inte så svårt det gäller bara att se möjligheten. På något vis måste man ju utnyttja spaderfärgen. Problemet är att om man stjäl två spader blir man trumfmatt. Hur skall man då göra? Ja, börja med att ta utspelet på bordet och spela ess och kung i spader samtidigt som du sakar en hjärter. Nu spelar du en tredje rond spader som du stjäl på handen. Väst kan ju inte stjäla över med sina hackor i trumf. Gå in på bordet i trumf och spela en fjärde rond spader som öst vinner med damen och du sakar en hjärter till följande läge:

ª8 4

©10 4 3

¨- 

§K 7

ª-                                       ª-  

©K J 7                                ©D 9 6 5

¨6 5                                    ¨-

§J 9                                    §D 10 8

ª-

©E     

¨K D

§E 6 5 2

Öst är inne och vad skall han spela? Vad han än vänder med tar du på handen och trumfar ut och går in på bordet på klöverkung och har två höga spader som gör att du klarar dina tolv stick.