Nu har bridgesäsongen kommit upp i högvarv. Förra helgen spelades ”Laisträffen” med hela trettiosex par. Denna helg är det riksstämma och nästa helg spelar allsvenskan sin andra omgång. Inbjudningar har också kommit till ”Bodenklövern” den tredje november, som i år för första gången på mycket länge inte spelas som guldtävling. Det gör däremot Jokkmokk som spelar sin tävling den tionde november, som i år alltså fått guldstatus. Så för den som skall spela alla dessa tävlingar blir det en intensiv höst. Laisvalls tävling blev enligt vad jag har hört en formidabel succé. Det är ju roligt när de mindre klubbarna har ett koncept som många gillar, och när bridgespelare trivs brukar de återkomma till nästa år. Vann tävlingen gjorde Folke Sundqvist- Thord Lindberg, Luleå/Boden. +195p. 2:a Göran Jakobsen- Ståle Andersen, Rognan /Fauske, +167p. 3:a Margit Näckdal- Maria Johnsson, Umeå, +153p. 4:a Leif Karlsen- Kjell Leif Johansen, Rognan, +141p. 5:a Bengt Burman- Leif Nord, Arjeplog/Laisvall, +123p. 6:a Ståle Digre- Torstein Kofoed, Bodö, +112p. Min förra partner Karl- Åke Häggberg som ju flyttat till Lidköping har skickat mig en bricka där du skall spela sex ruter på följande sortering. Utspel ruter 5.

ªE 9 7 4

©J 7 4 2

¨K J 10 9 

                                                                 §3  

 

ªJ 10 6 5                            ªD 8 2  

                                            ©10 5 3                              ©K D 6

                                            ¨5 4                                    ¨8 3 2

                                            §J 9 6 2                              §D 8 7 4

 

ªK 3

                                                                 ©E 9 8   

                                                                 ¨E D 7 6

                                                                 §E K 10 5

Det ser svårt ut att undvika två hjärterförlorare. En möjlig spelplan är att klä av öst alla kort utom hjärter och få till något slags slutspel. Men man måste som vanligt göra saker och ting i rätt ordning. Utspelet tas på bordet varefter du spelar klöver till ess och klöver till stöld. In på spader kung och stjäl en klöver till. Nu tar du ut ruterkung, spader ess och en spader till stöld. Inne på handen trumfar du ut och tar också för din klöver kung. Nu har du fått upp följande slutläge.

ª-

©J 7 4

¨- 

                                                                 §-   

ª-                                       ª-  

                                            ©10 5 3                              ©K D 6

                                            ¨-                                       ¨-

                                            §-                                       §-

ª-

                                                                 ©E 9 8    

                                                                 ¨-

                                                                 §-

I detta läge spelar du hjärteråtta som du släpper runt till öst, som får det tvivelaktiga nöjet att vända från kung, hacka i hjärter till din kombinerade gaffel. Det hjälper inte om väst täcker hjärteråttan med tian för då lägger du bordets knekt och har en gaffel kvar på handen med ess nia.